Twitter 2016 Ocak – Haziran Şefafflık Raporu’nu Açıkladı

Türkiye, 2493 içerikten kaldırma talebiyle yine birinci sırada yer aldı. Twitter, bu taleplerin sadece 394 tanesini yerine getirdi.

Türkiye, bu dönemde 280 adet hesap bilgisi talep etti. Bu taleplerden Twitter tarafından yerine getirilen olmadı.

Twitter 2016 senesinin ilk yarısına ilişkin şeffaflık raporunu açıkladı. Raporun tarih aralığı itibarı ile Temmuz ayı ve sonrasını yani, ülkemizde darbe girişiminin yaşandığı dönem ile sonrasındaki olağanüstü hal dönemini kapsamıyor.

Rapora göre Türkiye’nin Twitter’dan yaptığı hesap bilgisi taleplerinde %34’lük bir düşüş var. Bu düşüşü bir siber hukuk/bilişim hukuku uygulamacısı ve akademisyeni olarak önceden gözlemlemiş olsam da Ocak 2017’de yayınlanacak olan 2016’nın Temmuz – Aralık dönemlerine ilişkin Şeffaflık Raporunda bu olumlu gidişattan büyük bir sapma olacağını tahmin ediyorum. Zira başta FETÖ ile mücadele olmak üzere, özellikle olağanüstü hal çerçevesinde sayıları onbinlere varan, aralarında üst düzey bürokratlar, yargı mensuplarının da bulunduğu memurlar hakkında takibat sürüyor.

capture-1Twitter raporuna göre, Türkiye, 2493 içerik kaldırma talebiyle yine birinci sırada yer aldı. Twitter, bu taleplerin sadece 394 tanesini yerine getirdi. Türkiye’yi 1601 içerik kaldırma talebiyle Rusya izledi. Böylelikle bu konudaki geleneksel görüntü bozulmadı. Türkiye’den gelen 712 mahkeme kararının 346 tanesine Twitter temel bir insan hakkı olan ifade özgürlüğüne aykırılık teşkil ettiği ya da spesifik bir URL belirtmediği gerekçeleriyle itiraz etti. Bu itirazların sadece beş tanesi yerinde görüldü.

Türkiye, bu dönemde 280 adet hesap bilgisi talep etti. Bu taleplerden Twitter tarafından yerine getirilen olmadı.

Hesap bilgisi taleplerinin %44’ü yapan Amerika Birleşik Devletleri bu konuda birinci sırada yer alırken, Japonya %13 ile ikinci oldu. Bu devletleri Birleşik Krallık, Fransa ve Türkiye izliyor. Bu dönemde Mart ayında Brüksel’de meydana gelen terör saldırılarının sonucu olarak Belçika tarafından yapılan hesap bilgisi taleplerinde %67’lük bir artış oldu.

Twitter tüm dünyadan gelen toplam hesap bilgisi taleplerinin sadece %38’ine belli oranda cevap verdi.

Twitter, içerik kaldırma taleplerinden etkilenen toplam 20,594 hesabın 15,195’i hakkında hiç bir işlem yapmazken, kalanlar ile ilgili gerek kendi hizmet kuralları gerekse tabi olunan mevzuat çerçevesinde tweet veya hesap kaldırma şeklinde bazı işlemlerde bulundu.

Bütün bu veriler bize gösteriyor ki ülkemizde Internet üzerinden işlenen suçlarla mücadele edilirken ifade ve basın hürriyetleri ciddi şekilde ihlale uğramaya devam ediyor. Mahkemelerin verdiği kararlar doğru bir URL bile gösteremiyor ve ne yazık ki çoğu içerik ve usul olarak çok tartışılıyor ve adaletin yerine gelip gelmeyeceği noktasında vicdanlarda soru işareti doğuyor.

Bu raporla bir kez daha teyid edilen en önemli konu ise Twitter’ı ve dijital medyayı Türkiye’ye düşman öcüler gibi göstermenin ve insanlık sorunu “baş belaları” gibi görmenin ne kadar büyük bir hata olduğu. Zira, daha önceki yazılarımda verdiğimi onlarca örnekte olduğu gibi bu rakamlar bir kez daha gösteriyor ki Twitter, yeri gelince serverlarını ABD’den İrlanda’ya taşıyor, ABD hükumetine ABD’de hukuka aykırılık iddiaları ile davalar açıyor, doğrudan tarafı olmadığı başka davalara müdahil oluyor, FBI ve CIA gibi federal güvenlik kurumlarının hatta mahkemelerin emirlerini “hukuka aykırı görüyorsa” davalaşmak pahasına ve davalaşarak yerine getirmiyor.

Twitter 2016 Ocak – Haziran Dönemi Şeffaflık Raporu’na buradan ulaşabilirsiniz.