Twitter 2016 İkinci Yarısı Şeffaflık Raporu’nda Şok Veriler!
15 Temmuz darbe girişimi ve OHAL dönemini de kapsayan 2016’nın ikinci yarısında Türkiye, Twitter’da yaptığı içerik kaldırma talepleriyle yine açık ara birinci oldu.
2016’nın ilk yarısına göre Türkiye’nin taleplerin %25 artış olurken ikinci Fransa ile aradaki fark neredeyse 3 kata yaklaştı. Türkiye, bu dönemde 844’ü mahkeme kararı, kalanı idari makamların talepleri olmak üzere toplam 3076 içerikten kaldırm talebi yaptı. Twitter bu talepler sonucu 290 hesaba ve 489 tweete Türkiye’den erişimi engelledi. Buna rağmen Twitter’ın bu taleplere uyumu %18 azaldı.
Twitter bu dönem ilk kez teyitli gazeteci ve medya hesaplarına ilişkin içerikten kaldırma taleplerine ilişkin de rapor verdi. Buna göre tüm dünyada teyitli gazeteci ve medya hesaplarına ilişkin içerikten kaldırma tapleplerinin %88’i Türkiye’den geldi ve 14 teyitli gazeteci hesabı ile 15 tweete Türkiye’den erişim engellendi.
Twitter kendisine iletilen engelleme taleplerinde 314’üne karşı hukuk yollarına başvurarak itiraz etti. Ancak bu itirazlardan hiçbiri mahkemeler tarafından kabul edilmedi. Geçen dönem yaptığı 346 itirazdan sadece 5’i kabul edilirken, bu dönem hiçbir itirazın kabul edilmemesi daha da dikkat çekti.
Bu taleplerin çoğunluğunu kamu düzeni, kamu güvenliği gibi gerekçelerle değil, Medeni Kanun’un 24. Maddesi çerçevesinde kişilik hakları ihlali ve Ceza Kanunu’nun 125. Maddesi çerçevesinde hakaret iddiaları sonucu yapıldı.
Son olarak ifade etmeye değer bir başka husus da Türkiye tarafından yapılan 493 hesaba ilişkin veri alma talebi. Geçen dönemde 280 olan bilgi taleplerinde %76’ya varan bir artış oldu. Ancak Twitter söz konusu 493 hesaba ilişkin bilgi vermedi.